Doi ani de vacanta(Opt zile prin România)-Alte monumente in Hunedoara

Ziua 2

Asa cum va povesteam am plecat de la castelul Kendeffy spre Sacel sa cautam castelul Nopcsa. Desi familia Nopcsa este atestata documentar din jurul anului 1400, castelul din Sacel are aproximativ 200 de ani. Istoria familiei Nopcsa este destul de stufoasa dar merita sa amintim doua nume Laszlo Nopcsa cunoscut si sub numele de Fața Neagra, un soi de Robin Hood in varianta romaneasca si Franz Nopcsa un celebru paleontolog care a scos la lumina si a facut cunoscute osemintele unor dinozauri care au trait pe actualele meleaguri transilvanene.

Castelul din pacate este si el o ruina azi. Nu am putut sa il vizitam datorita unei hoarde impresionante de caini si faptului ca totul era ferecat. Totusi din adapostul masinii am tras cateva imagini desi nu sunt cele mai mai reprezentative.

Lasam castelul Nopcsa si plecam spre castelul Pogany in Păclișa. Despre Pogany nu am gasit prea multe date doar ca a fost construit in secolul XVIII si ca a mai suferit cateva modificari si renovari. In momentul de fata cladirea nu mai are nicio folosinta fiind de asemenea, ati ghicit, intr-o stare avansata de degradare. Ultimii „locuitori” ai castelului Pogany au fost angajatii administratiei spitalului de neuropshihiatrie. Administratie care a migrat in alte birouri cand castelul a inceput sa se surpe pe ici pe colo. Pe dinafara nu se observa dar la o privire atenta vezi prin gaurile hâde ale geamurilor sparte tavane surpate si pereti crapati.

Fiind in incinta spitalului nu se poate vizita dar cu speranta ca bolnavii internati la neuropsihiatrie nu sunt unii agresivi am sarit gardul si am mers tiptil spre castel. Cum era de asteptat am avut companie. Unul dintre pacienti vazandu-ma a venit sa ma intrebe daca am venit sa fac poze ca sa vina echipa sa zugraveasca(?). Nu stiu despre ce echipa era vorba dar l-am aprobat. Nu era deloc agresiv dar cu un ochi pozam si cu unul il supravegheam discret. Dupa shooting m-am retras in stil ninja si dintr-o saritura am fost pe partea cealalta a gardului.

  

Intrebarea obsedanta „De ce sunt lasate sa moara aceste monumente?” nu isi gaseste raspunsul si ca urmare mergem mai departe catre o destinatie mai actuala si anume lacul de acumulare de la Păclișa.

 

Dupa lacul de acumulare Păclișa am plecat in cautarea cetatii de la Nalațvad. Cum Google Maps parea ca stie exact locatia ne-am lasat pe mana lui si am purces la drum. Dupa cativa kilometri ne avertizeaza sa facem dreapta si apoi inca vreo 200 metri inainte apoi iar dreapta si…..ia cetatea de unde nu-i. Am repetat butonarea lui Google Maps dar mai avea putin si se jura ca ala e locul. Neavand pe cine sa intrebam(veti vedea imediat de ce) am pornit sa exploram ce gasisem.

Am intrat pe un drum promitator initial, drum care parea ca duce la un castel in ruina desi intrasem pe o poarta care semana a fost C.A.P.

Ei bine locatia de pe Google Maps a cetatii Nălățvad e foarte gresita. Pe acest loc a fost…

O intreprindere, acum in ruina, absolut pustie. Ba nu, nu chiar pustie. Undeva dupa o cladire aproape daramata pastea un cal!

 

Dupa o scurta explorare, inainte de a parasi incinta am vrut sa vedem cum stam cu fruntasii pe ramura. Sa inteleg ca au disparut toti fruntasii??

Nedumeriti inca de ce am gasit in locul indicat de Google am plecat mai departe si ne-am propus sa ajungem la inceputuri, la stramosi.

Va urma…

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s