Doi ani de vacanta(Opt zile prin România)-Castelul Huniazilor

Ziua 2

Plecam din inima fostei Dacii si mergem din nou cei 18 kilometri in stilul taras. Stau si ma gandesc ca dacii si romanii se descurcau mult mai bine la capitolul executie drumuri, in timp ce amortizoarele si bucsele scrasnesc din greu. Nu puteam pleca din Hunedoara fara sa vizitam celebrul castel al Corvinilor sau cum mai este cunoscut al Huniazilor.

„Nje boisia”

Aceasta este motto-ul care strajuieste acest castel construit in secolul XIV. Castelul este suspus unor lucrari de resturare exterioara dar asta nu afecteaza vizitarea castelului. Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor sau Turnul Buzdugan, Sala Cavalerilor, Sala Dietei toate au un aspect maret, coplesitor si numai bun de vizitat. Fata de castelele Kendeffy, Pogany, Nopcsa aici se cunoaste ca exista interes. E adevarat ca nu au aceeasi amploare, dar nu e o scuza.

In curtea castelului se afla celebra fantana sapata de cei trei prizonieri turci carora li se promisese eliberarea cand vor da de apa. Legenda spune ca desi au dat de apa, dupa moartea lui Ioan de Hunedoara, sotia sa, Elisabeta Szilagyi, nu mai tine promisiunea si ordona executia prizonierilor.

Fantana sapata de prizonieri

Ultima lor dorinta a fost sa scrie pe ghizdurile fantanii “Apa ai dar inima nu”. Dar conform traducerii facute de Mihai Guboglu, inscriptia pe care o gasim azi pe unul din peretii capelei, suna cam asa “Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica” .


O alta perspectiva asupra Castelului Huniazilor puteti gasi aici.

Aici se opreste ziua a doua. De fapt nu se opreste chiar aici ci la Pensiunea Detunata din Abrud, pensiune pe care o recomand cu multa placere celor ce au drum prin zona. Totul este decent, curat si primitor.

Va urma…

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s