Peștera Devetașka(Devetashka)

Devetashka! Asezata banal la o margine de drum, pestera Devetashka seamana cu poarta de intrare spre centrul Pamantului. Am ajuns la Devetashka dupa vizita la Krushuna. Am tinut drumul catre Lovech. La aproximativ 18km de Krushuna(vezi harta), un semn improvizat pe o bucata de lemn, aproape insesizabil din mersul masinii, iti spune ca undeva in stanga la vreo 300 de metri e pestera.

Intri pe un drum prafuit si dupa vreo 150 de metri dai de alte masini parcate sau autocare chiar. Un nene cu uniforma se ocupa cu sarg de parcare, da indicatii celor mai putin indemanatici, rupe tichete de parcare sau raspunde la diferite intrebari legate de pestera. Conditia e sa stii bulgara.
Are si o casuta nenea paznicul, un soi de container/baraca facuta pentru locuit.

Parcarea si paznicul

Casuta paznicului

Despre pestera gasesti putine reviewuri(nu includem aici vorbitorii de limba bulgara) si de aceea merita sa fie facuta cunoscuta aceasta minune naturala atat de accesibila publicului fara a fi nevoie de echipamente speciale.
Imediat cum treci podul construit peste raul Osam, undeva in fata se deschide larg si maiestuos o intrare. Gandul te duce la Jules Verne si la “O calatorie spre centrul Pamantului”. Cu o inaltime de aproximativ 58 de metri pestera te copleseste cu maretia ei din prima clipa. Partea vizitabila este mica in comparatie cu lungimea de aproximativ 2,5 km. Oamenii par furnici iar din capatul intunecat al pesterii te astepti sa apara un T-Rex in orice clipa.

Intrarea in pestera

Vedere din pestera

Vedere din pestera

Vedere din pestera

Vedere din pestera

Vedere dinspre grota liliecilor

Vedere din pestera

Vedere dinspre punctul terminus vizitabil

Vedere dinspre punctul terminus vizitabil

Locul de odihna al liliecilor

Vedere dinpre grota liliecilor

Grota liliecilor

Brusc temperatura scade cu cateva grade dar ochii cresc, se fac mari iar de peste tot se aud aparate foto si chitaielile locatarilor permanenti ai pesterii, liliecii.
Da, liliecii sunt “stapanii” acestei pesteri si sunt chiar protejati. 33 de specii de lilieci se intalnesc aici pentru iernat si procreat. In lunile de vara pestera este inchisa (iunie si iulie) pentru ca gloata de lilieci sa poata procrea in liniste fara sa fie deranjati de turisti.
Pestera zica-se ca a mai servit si ca depozit strategic de armament cu mult timp in urma iar singurele “dovezi” in acest sens sunt niste cercuri si niste ziduri construite in pestera.
Iata si panourile, mai vechi sau mai noi, cu explicatii si schite despre pestera.

Hai la drum!

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s