Nemo est!

La câțiva kilometri de Câmpulung, în apropierea casei memoriale George Topârceanu, găsim unul din cele mai vechi lăcașuri de cult din România dacă dăm crezare legendelor. Una din legende este cea care ne dă și etimologia numelui localității Nămăiești, legenda care spune ca Sfântul Andrei în peregrinările sale a intrat în grota care astăzi este parte a bisericii și ar fi exclamat „Nemo est!” adică „Nu este nimeni!”. În biserică se găsește, tot conform legendei, poate cea mai veche icoană din lumea creștină, una din cele 12 icoane pictate de Sfântul Andrei și Sfântul Luca, icoane folosite la propovăduirea creștinismului.

Într-adevar biserica ițită din coasta muntelui are o frumusețe aparte, frumusețe spoliată de locuințele clerului opulente față de simplitatea bisericii croită în stâncă dar și de hoardele de etnici rromi care te iau în primire cu „Dă și mie să-ți trăiasca …..! „, unde punctele de suspensie pot fi înlocuite cu : mamă, nevastă, mașină, copil, copii,iubit, iubită, soacră, cumnat, verișor etc etc etc.

De remarcat este faptul că aici se respectă tradiția acoperirii capului la intrarea în biserică a femeilor. În interiorul mic cu aer auster din cauza rocii în care e construită biserica lumea intră sfioasă și tăcută, unii pentru închinare, alții pentru frumosul unic. Pozele în biserică le-am facut cât mai discret și cu un sentiment de copil care face șotii.

Din biserică am trecut în clopotnița. Aici clopotele așteptau tăcute și grele mâna care avea să anunțe, conform unui mic tabel, slujba de dimineață sau vecernia.

Întinderile stăpânite odinioară de Negru Vodă se întind cuminți sub soarele amiezii.

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s